Vitiligon
Johanna älskade sina pigmentfläckar som barn och liknande sig själv vid en gullig dalmatinerhund. Hon tyckte helt enkelt att det bara var positivt att vara unik. Desto jobbigare blev det i tonåren då hon fick ökad vitiligo i ansiktet. Efter studierna valde Johanna att kontakta de grupper i världen som studerade sjukdomen, för att få bukt med sin egen. Till slut kom hon i kontakt med en forskargrupp i England och packade sina väskor för att under fem års tid doktorera där. Johanna och gruppen tittade mycket på väteperoxid och hur en vitiligodrabbad hud hade en ökad koncentration av just det. Med en topikalbehandling som efterliknade ett visst enzym hittade forskargruppen ett sätt att repigmentera fläckarna. Johanna har själv genomgått behandlingen och fick tillbaka 95% av pigmenten i ansiktet.
Hudvårdsindustrin och konsumenten
Johanna blev snabbt kontaktad av hudvårdsindustrin i Sverige och började jobba som hudforskare på ett hudvårdsinstitut i Stockholm. Detta ledde till att hon började ifrågasätta hur vi producerar hudvård och blev fascinerad av konsumenters förhållande till hud och hudvård. Människor ser ofta sin hud som ett problem och 70% av europeiska kvinnor upplever att de har en känslig hud. Varför är det så? Kanske är allt vi applicerar på huden själva problemet? Det som fångade Johannas intresse och fick henne att gå den väg hon gjorde var hennes växande intresse för hudens mikrobiom. I podden berättar Johanna utförligt om vad hudmikrobiomet egentligen är och hur viktigt det är att ta hand om det. Johanna och Alexander drar också paralleller till tarmfloran och pratar om att våra vanligaste hudsjukdomar, så som akne och eksem, kan ha en koppling till obalans i mikrobiomet, både i tarmfloran och hudfloran.
Hudbibeln och 10-stegs-rutiner
Johannas bok Hudbibeln har sålts i 40 000 exemplar bara i Sverige och är översatt till 6 olika språk. Det vittnar om hur viktig huden är för oss människor och hur lite information det faktiskt finns där ute. Vi har så mycket kunskap om exempelvis vår hälsa och att förstå vad det står på ingredienslistor på livsmedelsförpackningar är ingen konst för de flesta av oss. Jämför vi med hudvårdsprodukter, där vi bevisligen har ett enormt intresse, saknas den kunskapen och det är svårt för många av oss, som inte är kemister, att förstå vad som står på ingredienslistorna på våra vanligaste hudvårdsprodukter. Det är inte ovanligt att en traditionell hudvårdsprodukt innehåller 50-100 ingredienser och med tanke på nutidens trender kring långa hudvårdsrutiner kan huden komma i kontakt med uppemot 500 ingredienser per dag – vilka vi inte har en aning om vilken effekt de egentligen har på vår hud.
I podden svarar Johanna på flera spännande lyssnarfrågor - kanske just din?
Lyssna på Framgångspodden med Johanna Gillbro idag, klicka här!