Forrige side Neste side Tilbake til bloggen
Vår solskyddsguide - En djupdykning

Många älskar att spendera tid i solen och i rimliga mängder påverkar solens strålar vår hälsa positivt. Solen är trots allt källan till allt liv på jorden och livsviktig för oss människor. Solen bidrar till hälsofördelar som D vitaminproduktion, minskar risken för typ 2-diabetes, högt blodtryck, blodproppar och hjärt- och kärlsjukdom, ger förbättrad dygnsrytm och ett ökat välbefinnande. En överexponering för solens UV-strålning kan däremot leda till besvär som smärtsam, röd och inflammerad hud men även orsaka mer långsiktiga effekter som för tidigt åldrande av huden med en grövre hud, rynkor och pigmentfläckar eller i värsta fall, olika former av hudcancer. Det är därför viktigt att sola med måtta och tänka på att skydda dig när solen är stark, i första hand med ett skyddande lager kläder men även genom att använda solskyddsprodukter på den hud som är svår att skydda med till exempel kläder eller hatt.

Solens UV-strålning och effekter i huden

Solens strålar består av ljus med olika energiinnehåll, bland dem de skadliga ultravioletta (UV-) strålarna. UV-strålning är osynligt för det mänskliga ögat och delas upp i olika våglängdsområden – UVA, UVB och UVC. UVC-strålarna är de mest energirika men filtreras bort helt av jordens skyddande ozonlager och når därför inte oss på jordytan. Även solens UVB strålning filtreras bort till en större del, men det som når fram kan tränga igenom det yttersta hudlagret där det stimulerar melanocyten att producera mer pigment men tyvärr kan de även orsaka DNA-skador och hudcancer som malignt melanom. Solens UVA-strålning filtreras inte bort och tränger ännu djupare in i hudlagren vilket leder till ett påskyndande av hudens åldrande och ger fina linjer, rynkor samt även vidgade och synliga blodkärl.

Solskyddsguide

UV-strålar och UV-index summerat

UVB-strålar

UVB-strålar tar sig in i det översta hudlagret (epidermis) men når inte djupare ner i huden (dermis). UVB går inte genom ett glasfönster så du är skyddad inomhus.

UVA-strålar

UVA-strålar kan tränga djupare in i huden, ner till dermis. UVA strålningen går även genom ett glasfönster.

UV-index - berättar för oss hur farliga solstrålarna är och när vi behöver solskydd

UV-index är en internationell standard som används för att mäta hur intensiva - och därmed skadliga solens UV-strålar är. Ju högre UV-indexvärde, desto starkare är UV-strålningen som du utsätts för. Med hjälp av värdet kan vi jämföra hur intensiva UV-strålarna är på olika platser och tider på dygnet eller under året, men även avgöra när vi behöver skydda oss. En illustration av UV-index i figur 1 visar hur UV-index normalt varierar i Sverige.

I skandinaviska länder ligger UV-indexet vanligtvis mellan 4 - 7 under sommarsäsongen och mellan 0–2 under vintern. Vid ett lågt UV-index (under 2) behöver man normalt inte använda solskydd men vid ett högre UV-index (>2) så är det viktigt att skydda sig eftersom det ökar riskerna för solens negativa effekter.

Figur 1. En illustration av hur UV-index normalt varierar i Sverige.

Solskyddsprodukter hjälper dig att skydda huden

Solskyddsprodukter ger dig ett bra skydd mot solens skadliga UV-strålar. Solskyddsfaktorn (SPF) på produkten beskriver främst produktens skydd mot solens UVB-strålning, där ett högre SPF ger ett bättre skydd. Den högsta SPF som du kan se på en solskyddsprodukt i Europa är SPF 50+ vilket innebär att produkten ger ett mycket högt skydd. Det är även viktigt att produkten ger ett bra UVA-skydd. Produkter som är märkta med en UVA-symbol (bokstäverna UVA omgiven av en ring) visar att produkten ger ett tillräckligt och mycket bra skydd mot solens UVA-strålar. Vi rekommenderar användning av solskyddsprodukter med SPF30 eller högre för att säkerställa att du får ett tillräckligt högt skydd.

Hvordan fungerer solbeskyttelse?

Solskyddsprodukter innehåller aktiva ämnen som kallas UV-filter. Dessa ämnen skyddar huden genom att absorbera och reflektera solens UV-strålar vilket minskar mängden skadlig UV-strålning som tränger in i huden. För att få ett effektivt, högt och balanserat skydd mot både UVA och UVB behöver en kombination av olika UV-filter användas. Produkten måste även appliceras i ett jämnt och tjockt lager för att ge ett bra skydd. Då produkten kan nötas av är det även viktigt att återapplicera solskyddet med jämna mellanrum, särskilt om du har badat eller tränat.

 

UV-filter delas vanligtvis upp i organiska (kemiska) filter och mineralfilter (partikelfilter). Skillnaden mellan de två formerna är främst att organiska filter är lösliga i produkten, medan mineralfilter förblir som partiklar. En annan skillnad är också vad de består av, organiska filter är baserade på kol medan mineralfilter är som ordet avslöjar – baserade på mineralerna zink eller titan. Vissa nya och moderna organiska filter är även de partiklar och kan därför ses som en variant av mineralfilter eller partikelfilter, även om de består av kolföreningar. Olika UV-filter har olika egenskaper och skiljer sig åt både i effektivitet, om de skyddar mot UVA eller UVB samt i hur de påverkar huden, och det är därför viktigt att göra ett noggrant val vid utveckling av solskydd. Och såklart viktigt att vara noggrann när du väljer vilket solskydd du ska använda.

Organiske filtre

De flesta UV-filter som är godkända och som används i solskyddsmedel är organiska filter. Det är ämnen som är lösliga i produktens oljor eller vatten och som huvudsakligen absorberar UV-strålarna. Många föredrar produkter med organiska filter eftersom de inte bidrar till en vit hinna vid applicering och ger en behagligare produkt att använda.

Ju högre SPF är, desto fler UV-filter och högre halter måste användas för att få den avsedda effekten. De högre halterna gör att produkter med högre SPF ofta känns lite mer feta eller klibbiga att applicera än produkter med lägre SPF.

Det finns många olika organiska filter som används och de har lite olika egenskaper. Tyvärr kan vissa organiska UV-filter orsaka hudproblem och har kopplats till hormonstörande effekter, allergi eller instabilitet. Hormonstörande ämnen kan påverka vår kropps endokrina (hormonella) system och riskerar då att påverka vår utveckling, vårt immunförsvar eller kroppsfunktioner. Huvudsakligen har olika bensofenoner, kamfer-, salicylat- och cinnamatderivat kopplats till hormonstörande effekter.

Det finns flera anledningar till att dessa filter fortfarande används. De är fortfarande legalt tillåtna att använda, även i Europa, och de finns ofta kvar i gamla produkter som togs fram när dessa filter var de enda som fanns tillgängliga. De är billigare att köpa in och enkla att använda när man gör solskyddsprodukter, en produktgrupp som är svår och dyr att utveckla. Nu när det finns mer moderna och bättre UV-filter, som inte har dessa egenskaper så tycker vi att man ska välja dessa och att det är onödigt att ta risken när det finns bättre alternativ.

Vissa organiska filter är även motsägelsefullt känsliga för UV-ljus. Det innebär att de kan brytas ner i närvaro av solljus vilket minskar deras solskyddande egenskaper, man brukar säga att de inte är fotostabila. Dessutom kan det i vissa fall bildas skadliga ämnen som kan orsaka allergier eller andra oönskade biverkningar.

För en konsument kan det vara svårt att läsa och förstå sig på ingredienslistan samt vilka filter som används i produkten eftersom filtren har komplexa namn. Vi rekommenderar att du tittar i ingredienslistan på produkten för att kunna göra ett bra val av produkt när det kommer till UV-filter. I vår tabell som vi länkar till längre ner i artikeln hittar du en sammanställning över alla UV-filter som används inom EU och våra rekommendationer. 

Mineralfilter

En vanlig missuppfattning är att mineralfilter endast skyddar huden från UV-ljus genom reflektion och spridning av UV-ljuset. Det är bara delvis sant; de reflekterar UV-ljus, men en stor del absorberas på samma sätt som för de organiska UV-filtren. Mycket av reflektionen sker även av det synliga ljuset, vilket är anledningen till att vi ser den (oönskade) vita hinnan på huden.

Zinkoxid och titandioxid är de två godkända mineralfiltren som ofta kombineras för att ge ett optimalt UV-skydd. Zinkoxid ger tillsammans med titandioxid ett mycket bra skydd mot både UVB och UVA, och skyddar även mot längre UVA-våglängder (340 till 400 nm). Både zink och titandioxid är fotostabila, d v s de bryts inte ner av solljuset, och reagerar inte med andra UV-filter.

Mindre partiklar, så kallade nanopartiklar, ger även ett bättre skydd mot solens UV-strålar än större partiklar. En annan fördel med de mindre nanopartiklarna är också att den vita beläggning som mineralfilter kan lämna på huden minskar. Ju mindre partiklarna är, desto mindre av ett vitt lager lämnar filtret på huden. Även om nanopartiklarna är små så är det fortfarande för stora för att kunna tränga in i huden, och mycket större än de flesta andra ämnen och UV-filter som används.

Det finns en identifierad risk om man andas in partiklarna och därför används de inte i sprayprodukter, men i krämer är de helt säkra. Sedan 2013 är det obligatoriskt att märka produkter som innehåller nanopartiklar i EU. Till exempel kan det i ingredienslistan för ett solskyddsmedel se ut enligt följande: Zinc Oxide (nano).

Sammanfattningsvis kan mineralfilter inte tränga in i huden utan de förblir på hudytan där de skyddar mot den skadliga UV-strålningen. Det har en mycket låg risk att orsaka allergier och har inga hormonstörande effekter vilket gör att mineralfilter ofta används i produkter för barn och för personer med känslig hud. Båda används i Skinomes Sun Emulsion SPF50+-serie.

Sammanställning av UV filter som används idag

Vi har sammanfattat de vanligaste UV-filtren som används i solskyddsmedel i vår tabell under Ämnen att hålla koll på i solskyddsprodukter som du kan läsa här.

Att tänka på när du väljer solskydd

När du ska välja en solskyddsprodukt finns det många saker du ska tänka på utöver vilka UV-filter som ingår. Välj helst en produkt som har minst SPF 30 och som är märkt med en UVA-symbol (en ring med bokstäverna UVA inuti), produkten ger då ett bra skydd mot både UVA- och UVB-strålning. Välj även en fotostabil produkt eftersom effekten då inte avtar i solen. Genom att välja produkter som är doftfria gör du dig själv och din hud en tjänst eftersom parfymer är bland de mest allergiframkallande ämnena som används i kosmetiska produkter, en effekt som till och med kan förvärras av solljus. Undvik om möjligt även produkter med konserveringsmedel eller onödiga tillsatser som är mindre bra för din hudhälsa eller ditt hudmikrobiom.

Använd även rikligt med produkt. Den mängd som rekommenderas och som används vid alla tester på produkten motsvarar cirka en kupad hand för en vuxen kropp, vilket är mer än vad de flesta använder när de applicerar sin solkräm. För ansiktet brukar man rekommendera ca en tumnagels storlek eller två ärtor för att få fullgott skydd. Det är även bra att applicera på en kroppsdel i taget, och gärna upprepade gånger, för att få en så smidig, jämn och riklig applicering som möjligt. Tänk även på att återapplicera produkten om den nöts av under dagen, t ex om du svettas, badar eller torkar dig på kroppen eller i ansiktet.

Guide för att hitta rätt produkt för just dig

  • Vilken hudtyp du har spelar roll. Ljusa och rödhåriga människor måste skydda sig i större utsträckning för att inte bränna sig.
  • Hur ljus och stark solen är. Kontrollera hur högt UV-indexet är i ditt område.
  • Att ditt solskydd ger dig skydd mot både UVA och UVB. Välj en produkt med UVA-symbol som säkerställer att du får ett bra skydd med brett spektrum.
  • Välj en fotostabil produkt som inte förlorar sin effekt när du stannar i solen. Titta vilka UV-filter som används. 
  • Solskyddsprodukter med både mineralfilter och nya moderna organiska UV-filter är bäst för att säkerställa ett bra skydd mot solen. 
  • Undvik parfym, konserveringsmedel och andra tillsatser eftersom de kan orsaka problem för din hud.  
Solskyddsguide

Låter det krångligt att välja rätt?

Vi har redan tänkt på allt detta i utvecklingen av våra produkter. För ett säkert, högpresterande solskydd- välj Skinome Sun Emulsion SPF 30 eller SPF 50+. Gör även gärna vårt solskyddstest för att hitta den produkt som passar din hud bäst.

GÖR VÅRT SOLSKYDDSTEST