Forrige side Neste side Tilbake til bloggen
Sol smoothie
Ett antal studier har visat att en blandning av vitamin C och E kan ha stor inverkan på hudens åldrande. Om du även lägger till karotenoider i den mixen har studier visat att mixen kan vara effektiv för att minska tecken på åldrande orsakade av solen. Därför har vi skapat solsmoothien för din hud, där vi har sett till att du får en bra blandning av karotenoider, C-vitamin och E!

Vitamin C

Det finns ett tydligt samband mellan C-vitaminintag och hudens hälsa. När vi väl har fått i oss C-vitamin i maten transporteras det i blodomloppet till huden (till dermis). Att C-vitamin förbättrar vår hudhälsa har bekräftats av en amerikansk studie som visar att ett adekvat intag av C-vitamin är förknippat med bättre hudkvalitet, medan en brist kan kopplas till en 10-procentig ökning av risken att utveckla torr, rynkig hud. Men eftersom det finns en gräns för mängden C-vitamin som kan absorberas av blodet, gynnar kosttillskott endast personer med onormalt låga nivåer.

Vitamin E

Vitamin E är en viktig fettlöslig antioxidant som har använts i över 50 år i medicinsk behandling av hudsjukdomar, såväl som i kosmetisk hudvård. Den har använts för att behandla allt från eksem och akne till gula naglar. Även om det finns naturligt i vår hud, deaktiveras E-vitamin av UV-strålar, och C-vitamin (eller någon annan antioxidant) behövs för att regenerera det.

Karotenoider

Vi vill äta karotenoider eftersom det är en grupp antioxidanter som har en skyddande effekt på huden. Till exempel hör betakaroten till gruppen karotenoider och omvandlas till vitamin A i kroppen vid behov. När du tar in betakaroten från morötter (den allra bästa källan) tar din lever två till fyra timmar att producera vitamin A, som sedan transporteras till din hud. Rätt dos av vitamin A är viktigt för huden på flera sätt: det stimulerar kollagenbildningen i dermis och stödjer förnyelsen av epidermis. Mängden kollagen i huden tenderar att minska när vi åldras, medan epidermal regenerering saktar ner. Det betyder att mat rik på vitamin A och betakaroten är ett slags motgift mot åldrande.

Sol Smoothie

HUD KOMBO: VITAMIN C + VITAMIN E + KAROTENOIDER

Vitamin C: jordgubbar, citrus frukter


Vitamin E: rapsolja


Carotenoids: morötter, mango


Ingredienser

En finriven morot

En dl fryst mango

10 jordgubbar (färska eller frysta)

En citron

Tre cm finriven ingefära

En matsked kallpressad rapsolja

200 ml äpple juice av bra kvalité

Instruktioner

Häll alla ingredienser i en mixer och mixa på full effekt tills den är slät. Häll upp i ett glas och njut!

Receptet är skapat tillsammans med dietisten Karin Magnusson.

SKIN ACADEMY