Forrige side Neste side Tilbake til bloggen
Syntetiske eller naturlige ingredienser - hva er best?
Vi får ofte spørsmål om vi kun bruker naturlige ingredienser i hudpleieproduktene våre og unngår kjemikalier. Alle kjemikalier er jo skadelige for oss, ikke sant? Faktisk består alt rundt oss av kjemikalier. I denne artikkelen ønsker vi å forklare og øke forståelsen av hva som menes med de ulike begrepene. For eksempel brukes det ofte syntetiske og naturlige stoffer i hudpleie.

Chemikalien und chemische Stoffe sind in unserem Alltag und für alles Leben auf der Erde von grundlegender Bedeutung. Sie lassen sich in natürlich vorkommende und synthetisch hergestellte Stoffe einteilen, es ist jedoch auch wichtig zu berücksichtigen, wie sie hergestellt werden und welche spezifischen Eigenschaften sie haben. Natürliche Stoffe können in Fabriken synthetisch hergestellt werden, und wir können heute mithilfe von Mikroorganismen Stoffe herstellen, die es früher in der Natur nicht gab. Die positiven oder negativen Eigenschaften von Stoffen hängen auch nicht nur von ihrer Herkunft ab, denn sowohl natürlich als auch synthetisch hergestellte Stoffe können positive oder schädliche Eigenschaften haben. Es ist wichtig, die Stoffe anhand ihrer spezifischen Beschaffenheit und Verwendung zu bewerten, anstatt sich auf die Einteilung natürlich/synthetisch zu verlassen.

Vi mener det er viktig å utdype forståelsen av naturlige og syntetiske stoffer og tydeliggjøre likheter og forskjeller i måten de produseres på og hvilke egenskaper de har. Naturlige parfymer og eteriske oljer er for eksempel blant de mest allergifremkallende stoffene som brukes i hudpleie. Syntetiske stoffer kan også redusere kjemikalienes negative innvirkning på miljøet. Det er derfor viktig å velge gode stoffer, enten de er naturlige eller syntetiske.

Alt er kjemi og en forutsetning for livet

Kjemikalier eller kjemiske stoffer finnes overalt rundt oss, og de er nødvendige for at alt liv skal fungere - de finnes i maten vi spiser, vannet vi drikker, luften vi puster inn, og til og med kroppen vår består av dem. De vanligste stoffene på jorden, som vann og oksygenet i luften, er kjemikalier. Kjemikalier finnes også i alle de komplekse tingene som vi mennesker har laget, og som er nødvendige i vår teknologisk avanserte verden.

Kjemikalier deles tradisjonelt inn i to hovedkategorier: naturlig forekommende og syntetisk fremstilte stoffer, der sistnevnte gruppe hovedsakelig består av nye stoffer som er skapt av mennesker og som ikke tidligere fantes i naturen.

Like viktig som å identifisere om stoffene er naturlig forekommende eller syntetiserte, er det å vise hvordan de produseres og hvilke egenskaper de har. Naturlig forekommende stoffer kan syntetiseres på en mer ressurseffektiv måte enn om vi utvinner dem direkte fra naturen. Selv med dagens kunnskap og teknikker kan vi for eksempel få bakterier eller andre mikroorganismer til å produsere stoffer som tidligere ikke fantes i naturen, det vil si at syntetiske stoffer produseres på en stadig mer naturlig måte.

Et stoffs egenskaper er ikke avhengig av om det er naturlig eller syntetisk. Naturlig forekommende stoffer kan ha skadelige egenskaper for mennesker og miljø hvis de spres på feil sted, i feil konsentrasjon og til feil tid. Det samme gjelder syntetisk fremstilte stoffer, som kan ha både gode og dårlige egenskaper.

Naturlig forekommende kjemikalier

Naturlig forekommende kjemikalier er stoffer som forekommer i naturen og finnes i alt fra menneskekroppen til planter, dyr og atmosfæren. De er utbredt og enormt viktige for mange prosesser, for eksempel er vann, proteiner og ulike mineraler avgjørende for alt liv på jorden. Naturlige kjemikalier som brukes i hudpleie, omfatter vann, glyserin, retinol, ulike mineraler og oljer, samt komplekse blandinger som ekstrakter fra ulike planter og dyr.

En naturlig forekommende eller hudspesifikk aktiv ingrediens i hudpleie kan også være syntetisk fremstilt. Selv om stoffene er av naturlig opprinnelse, har de alltid gjennomgått ulike produksjonstrinn for å sikre stoffets renhet og kvalitet. Dette reduserer forskjellen mellom et naturlig og et syntetisk stoff. Men det viktigste er at begge må være trygge og effektive i hudpleieproduktet ditt.

Syntetiske kjemikalier

Syntetiske kjemikalier er stoffer som er produsert av mennesker gjennom kjemiske prosesser. Disse stoffene kan være helt nye eller varianter av naturlig forekommende stoffer. Syntetiske kjemikalier kan også være naturlig forekommende, dvs. nøyaktig det samme stoffet som finnes i naturen, men som er fremstilt på kunstig vis. Eksempler på slike stoffer er urea (urea), ceramider, melkesyre, men også retinol og vitamin C, som alle er naturlig forekommende, men som kan fremstilles syntetisk.

Einige natürlich vorkommende Chemikalien können als Rohstoffe bei der Herstellung synthetischer Substanzen verwendet werden. In der Hautpflege ist dies weit verbreitet und viele Öle, Emulgatoren und Reinigungssubstanzen sind zwar natürlichen Ursprungs, aber mehr oder weniger chemisch verändert.

Kjemikaliers miljøpåvirkning og sikkerhet: naturlige kjemikalier er ikke bedre enn syntetiske

Både naturlig forekommende og syntetisk fremstilte kjemikalier kan ha effekter på miljøet og menneskers helse. Et naturlig stoff har ikke nødvendigvis bedre egenskaper enn om det hadde vært syntetisk fremstilt, og omvendt. Det er derfor viktig å velge, håndtere og bruke alle stoffer på en ansvarlig måte, uavhengig av opprinnelse og fremstillingsmetode. Til syvende og sist må stoffene kunne behandles og brytes ned ved spredning fra renseanlegg eller i miljøet, og ha lav toksisitet, dvs. ingen negativ påvirkning på mennesker og miljø. Valget av gode stoffer er avgjørende, enten de er naturlige eller syntetiske.

Vil du vite mer?

Bei der Herstellung synthetischer Chemikalien kommen verschiedene Techniken oder Methoden zum Einsatz, die mehr oder weniger ressourcenintensiv und/oder umweltfreundlich sein können. In diesem Artikel listen wir einige der häufigsten auf. Lesen Sie den Artikel hier .

HAUTAKADEMIE